AKTUELNO

Zvanična poseta delegacije BiH Srbiji zakazana je za 6. i 7. decembar. Da li će tom prilikom biti rešena najvažnija pitanja, šta će sastanak doneti obema stranama i hoće li, kako se mnogi nadaju, tom prilikom biti parafiran dogovor o granici između dve države?

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović je za Televiziju Pink izjavio da se pomirenje u regionu stalno "sapliće", te da pravna dejstva presuda koja su izricana u Haškom tribunalu nisu razjašnjena.

- Postoji različito razumevanje odnosa država posle presuda - neki veruju da ove presude jesu osnov odnosa, drugi ne - kaže Svilanović.

Jedini način da se ovo pitanje razjasni je, kako smatra, da se o tome otvoreno razgovara.

Foto: TV Pink

- Sastanak koji dolazi je važan i mora se na njemu razgovara o mnogim pitanjima, jer imamo zajedničke interese - kaže Svilanović.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ističe za Pink da poseta delegacije BiH jako važna i korisna, te da tenzije koje izbijaju ne treba da mnogo uzbuđuju, već govore koliko smo svi slični.

- Osećanja i reči su nam u velikom sukobu. Mnogo mi više želimo i volimo jedni druge nego što to pokazuju stranice tabloida. Razgovori doprinose overavanju ove nepobitne činjenice - kaže Drašković.

Kada je reč o Hagu i njegovim presudama, Drašković kaže da naš odnos prema presudama kuje novu kovanicu "zločinac je jedino na dobitku".

Foto: TV Pink

- Zločinci se uzdignu, stiču popularnost, bogatstvo i ponovo ubijaju žrtve - rekao Drašković.

Svilanović o poseti delegacije BiH Beogradu kaže da gosti dolaze posle važnih sastanaka, pre svega posle sastanka sa komesarom Hanom.

- Razgovori u Sarajevu su jednako važni koliko i razgovori u Beogradu i jako bih se obradovao kada bi se razrešila neka pitanja - granica, auto-put, tarifne barijere - kaže Svilanović.

Od danas do početka leta, kako je dodao, sastaće se premijeri pet puta, a vremenom će se neka bitna pitanja i realizovati.

- Auto-put bi neka pitanja mnogo omekšao i olakšao - ističe Svilanović.

Drašković smata da će RS i BiH morati da se dogovore oko auto-puta, jer se ne može stalno živeti potpirivanjem tenzija.

Govoreći o intervjuu Izetbegovića za DW, Drašković ističe da ne treba razmišljati o prekrajanu granica, ali da se ne zna šta će biti za sto ili dvesta godina - kaže lider SPO.

Svilanović smatra da BiH nema ključnu ulogu o pitanju KiM, već o tome razmišlja Brisel.

Drašković smatra da na Balkanu postoje zapadni i istočni interes - onaj koji želi pomirenje i stabilnost i onaj za koji je region bure baruta.

- Poruke koje direktno stižu, recimo, iz Moskve da se okanemo Evrope, ne mogu da se ignorišu - kaže Drašković.

Svilanović, govoreći o poternici za Ramušem Haradinajem, kaže da je ovo samo jedna epizoda koja ne definiše one koji su u dijalogu, ali utiče na odnos Beograda i UNMIK-a.

- Dijalog može da bude ometen u smislu da bude usporen, ali mislim da ne utiče na njegovu suštinu. Mnogo je važnije da je potrebna stabilnost i u Beogradu i u Prištini i da je potrebna snažna vlada. Vučićeve izjave pokazuju da su teške teme na stolu, ali su jako ohrabrujuće - kaže Svilanović.

Govoreći o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima, Drašković smatra da se ni tada ne bi prekinule svađe u Skupštini, te da Vlada ima ubedljivu većinu i ima velika pitanja pred sobom koja mora da nastavi da rešava.

- Izbori ova pitanja neće rešiti - kaže Drašković.

Lider SPO smatra izbore suvišnim i nepotrebnim, ali referendumom se možda može menjati Ustav i neke odredbe.

- Mislim da je ovaj referendum neizbežan - kaže on.

#Beograd

#Bosna i Hercegovina

#Goran Svilanović

#Poseta

#Vuk Drašković

'